Annetjie Siyaya forteller til delegasjonen fra Namibia om hvordan det er å være student på Campus Evenstad.

-Min tid i Norge har vært både eventyrlig og veldig lærerik, forteller Annetjie Siyaya. Hun er kvotestudent fra Namibia og tar en master i anvedt økologi på Campus Evenstad. 

Annetjie stortrives i Norge, og selv ikke vinter,snø og kulde, fikk henne til å pakke sakene sine og reise hjem.

-Jeg var aldri bekymret for at Evenstad er ett lite campus, men når vinteren kom fikk jeg store utfordringer i fohold til tilpassing. Min varme namibiske jakka var plutselig ikke varm nok, forteller Annetjie og smiler.

Hun fikk fortelle til en delegasjone fra parlamentet i Namibia om hvordan det er å være utvekslingsstudent i Norge.

namibia01

Dekan på Campus Elverum, Sven Ingen Sunde, fikk vise frem den moderne øvingsavdelingen til besøket fra Namibia.

Internasjonalt miljø

-Klassen min består av studenter fra hele verden. Det er spennende og nyttig. Vi lærer av hverandre. Mine interesser innenfor økologi handler om hvordan vi bedre kan styre for å bevare pattedyrene. Her i Norge får jeg oppleve et annet  økosystem og lære om planter og dyr jeg aldri har sett før. Det er store kontraster mellom naturtypene her i Norge og i Namibia. Likevel er tankegangen bak å bevare naturen ganske lik, forklarer Annetjie.

I sin masteroppgave studerer hun seksuell segregering av afrikanse elefanter i Serengeti og Tanzania.

-Jeg er interessert i konflinkter mellom mennekser og dyreliv i regioner hvor levebødet er avhengig av naturmiljøet, forklare Annetjie. 

Tilbake i Norge

Delegasjonen fra parlamentet i Namibia syns det var veldig interessant å møte Annetjie og høre henne fortelle om sin tid som student i Norge.

-Utveskling av studenter er en viktig og god måte for oss å skaffe ny kunnskap og kompetanse innenfor viktige områder. Når Annetjie kommer tilbake til Namibia vil hun være med i team som er med på å bygge opp igjen landet vårt. Hun tar med seg ny og viktig kunnskap om anvendt økologi tilbake til hjemmlandet, sier Honorable Lebbius Tobias.

Han er fylkesordfører i regionen Oshikoto, der Tsumeb ligger, og for han var det ekstra spesielt å komme til Elverum.

-Jeg kaller Elverum for min hjemby og er glad for å være tilbake, sier Tobias. Fra 1997-1998 gikk han på Elverum folkehøgskole.

namibia04

Døråpner

-Dette besøket er særdeles viktig fordi vi fikk fortalt om all den aktiviteten høgskolen har med Namibia, og de kan være viktige døråpnere for videre samarbeid med UNAM og andre samarbeidspartene i Namibia, sier Trygve Hermansen.

Per i dag har tre av høgskolens campuser et godt samarbeid og stor aktivitet i Namibia.

-Vi har en lang historie om å samarbeide med Nambibia siden 1997, og bare nå i 2014 hadde vi ca 40 utreisende studenter til Namibia, i hovedsak studenter fra barnehagelærer- og grunnskolelærerutdanningen, og sykepleierstudentene, så de er absolutt en av våre viktiste samarbeidspartnere, forklare Hermansen.

Han mener det viktigste som kom ut av besøket var å se den store interessen sentrale parlamentsmedlemer har til å bidre i det videre samarbeidet, og at de var svært fornøyde med det de fikk se og høre.

-Det mest interessant med besøket her på høgskolen i dag, var å høre om utveksling av norske studenter til Namibia og omvendt. Vi ønsker å styrke dette samarbeidet som er datert tilbake til da Namiba ikke var et fritt land. Vi ønsker å jobbe for at flere studenter som Annetjie kan komme til Norge for å lære. Det er viktig for oss å styrke det gode samarbeidet vi har om utveksling, sier Tobias.

Publisert: .