Tid for poesi

5. - 8.mars er det på nytt duket for Nordisk samtidspoesifestival i Hamar. I løpet av de fire dagene er det gode muligheter til å oppdatere seg om på det som skjer innen lyrikken.

Et snev av Prøysen

Dekan ved høgskolens avdeling i Hamar, Morten Ørbeck, ønsker velkommen til årets festival under Åpningsforestillingen torsdag 5.mars. Åpningen byr videre både på musikalske innslag og opplesninger.

På mange måter kan man si at åpningen av årets festival også blir en avrunding av fjorårets store litterære feiring (Alf Prøysens 100års jubileum). Som andre post i åpningsforestillingen står nemlig Vigdis Hjort og hennes åpningsforelesning med tittelen Rolf og Alf (red. Rolf Jacobsen og Alf Prøysen).

Arrangement ved høgskolen

Ansatte ved Høgskolen i Hedmark er tett involvert i festivalen og to av postene på programmet, torsdag og fredag, finner også sted ved Campus Hamar.  Her blir det et todagers litteraturseminar hvor temaet er festivalpoet Cecilie Løveids forfatterskap, samt en litterær lunsj hvor førsteamanuensis Anne Skaret vil lansere og presentere festivalboken hun har stått som redaktør for, Barnelyrikk; en antologi.

Om festivalpoeten

Annet hvert år er temaet for festivalen et forfatterskap og i år falt valget til programkomiteen på poet og dramatiker Cecilie Løveid.

Løveid er en forfatter som har utforsket mange sjangre. Hun har skrevet stykker både for teaterscenen, tv, radio og manus til opera og operetter. I tillegg har hun utgitt rundt flere romaner, sju diktsamlinger og skrevet barnebøker. Hun vært Festspilldikter ved Festspillene i Bergen, medlem av Forfatterforeningens litterære råd, Dramatikerforbundets Dramatiske Råd og hun har representert Norge i Bonnerbiennalen for å nevne noe. Hun er en meritert forfatter med en rekke prestisjetunge priser, så det er med en viss stolthet programansvarlig professor Ole Karlsen presenterer henne som årets festivalpoet.

- Løveid er en eksperimentell forfatter, internasjonalt anerkjent, nytenkende og utfordrende, sier Karlsen som ser frem til å presentere Løveids forfatterskap under årets poesifestival.

Litteratureliten til Hamar

Løveid har bodd i Danmark i mange år, før hun flyttet tilbake til Bergen for noen år siden. Og ifølge professor Karlsen er det nettopp Bergen som er Norges litterære Mekka om dagen. Det er her den litterære eliten holder til, utenom disse første dagene i mars når de inntar Mjøsbyen Hamar.

Det er imidlertid ikke bare den norske litteratureliten som inntar Hamar. Festivalen samler litteraturinteresserte fra alle de nordiske landene. I tillegg vil det i dagene før festivalen også arrangeres et lyrikkseminar ved Høgskolen i Hedmark som samler forskere fra flere land. Det er med andre ord stor sannsynlighet for å møte på en litteraturinteressert person i Hamars gater i begynnelsen av mars.

Program med dybde og bredde

Programmet ved årets festival er ikke kun beregnet for eliten.

- Det er arrangement både for den allment interesserte og for den som vil ta et litterært dypdykk, sier professor Karlsen.

På programmet kan han blant annet friste med konsert med Elias og Veronica Akselsen, en dialog rundt den nye salmeboka mellom biskop Solveig Fiske og Jan Inge Sørbø, Barnas lyrikkdag og Poesigudstjeneste i Hamardomen for å nevne noe.

 

Fullstendig program finner du på festivalens hjemmesider

 

Publisert: .