Slik tegnet barna Breivik

Tegningene som illustrerer terroristen, viser ofte en mann som har glede av å drepe. – Dette viser at barna ser han som en trussel mot våre verdier, sier Sidsel Lied, professor ved Høgskolen i Hedmark. (Illustrasjon: Riksarkivet)

Barnetegningene etter 22. juli-terroren viser et ondt monster som truer våre felles verdier. Professor Sidsel Lied ved Høgskolen i Hedmark mener materialet nå bør inn i skolen.

I timene og dagene etter at bombene og skuddene falt i regjeringskvartalet og på Utøya, begynte barna, men også mange voksne, å tegne. De tegnet hjerter, norske flagg, hender som holder sammen, blod, regnbuer og en lyshåret mann med pistol og et smil om munnen. 

Totalt 25 000 hilsener ble samlet inn av Riksarkivet og digitalisert. De utgjør en viktig del av vårt kollektive minne. Nylig har de vært gjenstand for forskernes tolkninger og analyser. 

– Vi har sett på hvilke av verdiene som kommer til uttrykk som betraktes som sentrale for de som laget hilsenene i disse dagene og hvilke verdier som oppleves som truet, sier Sidsel Lied, professor ved Høgskolen i Hedmark. 

Hun har studert 2700 av tegningene som ble lagt utenfor domkirken i Oslo og i Utvika.

I en artikkel på forskning.no i dag forteller Lied mer om hvordan hun og hennes kollega Hans Lödén ved Karlstads universitet har studert og tolket de mer enn 15 000 bildene og tekstene som ble samlet inn.

 

Les hele intervjuet med professor Lied på forskning.no

 

 

 

Publisert: .