Astrid Kolderup

Lektor i ernæring ved Høgskolen i Hedmark Astrid Kolderup råder heller ungdommene til å spise sunt enn å spise lite. FOTO: ANNE KARI LØBERG / NRK

Kroppsfokuset blant unge har ført til at noen lar seg lokke med dietter der de skal leve på 1000 kalorier om dagen for å bli tynnere. Lektor i ernæring ved Høgskolen i Hedmark Astrid Kolderup advarer ungdommene mot å la seg lure. 

– 1000 kalorier er altfor lite for ungdom som er i vekst og utvikling og kan føre til alvorlige mangelsjukdommer, sier Astrid Kolderup til NRK Hedmark og Oppland

På nettsider, blogger og i media er det ofte store overskrifter med oppskrifter på hva man skal gjøre for å få en slankere kropp. Koldrup fraråder ungdom mot å telle kalorier for det kan få store konsekvenser for dem.

Kolderup er bekymra for kroppsfokuset som fører til at noen ungdommer kan bli lokka til å sulte seg sjuke.

– Spiser du bare 1000 kalorier om dagen får du i deg mindre energi enn kroppen trenger og går ned i vekt. Men det er absolutt ikke noe å anbefale for ungdom som er i vekst og utvikling, sier hun.

Det fører til at ungdommene ikke får i seg nok av de næringsstoffene de trenger. De fleste trenger mer enn dobbelt så mye som 1000 kalorier om dagen. Koldrup sier det er noen unntak ved sykdom eller sykelig overvekt, men da skal det følges opp av helsepersonell.

Hun er fullstendig klar over at mange ungdommer ikke vil høre på henne, sjøl om hun er ernæringsspesialist.

 Jeg tror mange heller hører på sine forbilder. Men jeg håper de kan reflektere litt over det. Det beste rådet mitt for en sunnere kropp er det kjedelige. Nemlig å spise variert med frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk, og spise til man er mett og ikke mer, sier Kolderup.

Les hele artikkelen på NRK sine nettsider

 

Publisert: .