Hipp eller harry?

Høgskolen i Hedmark inviterer til paneldebatt og konsert på Gregers i Hamar fredag 26. september kl 1830. 

Før var det rimelig klart hva som var høyverdig kultur og hva som ikke var det. Høgskolen i Hedmark inviterer til debatt på Gregers pub og scene i Hamar den 26. september om kulturkrig og klassekamp på nye arenaer. 

 

En countryfestival får Knutepunkt-status, dansebandmusikk blir til musikal på Nationaltheatrets Torshov-scene, mens gubbene fra Ole Ivars rusler ut og inn av ulike talkshows på rikskanalen NRK.

— Vi vil gjerne snakke om populærkulturens sosiologiske utvikling på en måte som skaper gjenkjennelse hos publikum og folk flest. Vi ser at verdi og status stadig veksler. Før var det klassisk musikk som smykket kongemiddager, begravelser og andre verdige markeringer. I dag kan det like gjerne være pop og rock. Hva skjer når utdanningsklassen definerer amerikansk bluegrass som mer autentisk enn Vassendgutane eller erklærer at et danseband uten smoking er bedre enn et med? Det er grunn til å spørre om kultureliten er i ferd med å invadere revirene til camping- og trekkspillfolket, sier professor Petter Dyndahl ved HiH.

Forskning

Han leder forskergruppen i det fireårige prosjektet «Musical Gentrification and Socio-Cultural Diversities» som happeningen på Gregers springer ut av – begge støttet av Norges Forskningsråd.

Countryartisten Ida Jenshus holder konsert før og etter debatten på Gregers. Hun sitter i panelet sammen med dansebanddronninga Jenny Jensen, journalist Marit Berger Møllersen (som har skrevet bok om Ole Ivars), doktorgradsstipendiat Stian Vestby fra HiH og professor Petter Dyndahl.

Debattleder blir Kristian Meisingset, det borger for en debatt med både engasjement og humor. Meisingset er litteraturviter, frilanser og medredaktør i Minervanett og generelt opptatt av økende kulturelle klasseskiller. Han er kjent for flere bøker, sist «Kulturbløffen. Hvordan vi sviktet eliten og fornærmet folk flest» (Cappelen Damm 2013).

Debatt

Professor Dyndahl håper på stinn brakke og sterkt engasjement fra både fagfolk, kulturelite og folkedypet.

— Forskningsprosjektet vårt går fram til 2016 og vil bli publisert på vanlig måte. Men jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å gjennomføre flere slike populærvitenskapelige happenings underveis. I alle fall om erfaringene fra Gregers viser at det er mulig med en uhøytidelig kopling mellom forskere og en type publikum som vanligvis ikke deltar på akademiske seminarer, sier Petter Dyndahl.

 

Tekst: Kjetil Anthonsen, Mediepartner AS, Hentet fra Forskningsdagene.no

Publisert: . Sist endret: .