Først i Norge med UNESCO Chair

Høgskolen i Hedmark er tildelt UNESCO Chair innenfor området bærekraftig livsstil. Det er første gang en utdanningsinstitusjon i Norge får tildelt en slik status.

Høgskolen får statusen som en anerkjennelse av arbeidet til PERL-nettverket ved Avdelingen for lærerutdanning og naturvitenskap.

-Dette er veldig stort. Jeg tror ikke så mange er klar over hva det betyr og hvor høyt det henger, sier Victoria W. Thoresen, som er prosjektleder for PERL-nettverket, The Partnership for Education and Research about Responsible Living.

Nettverket er finansiert av EU på tiende året og består av over 140 partnerinstitusjoner fra mer enn 50 land.

-Vi er en stor gjeng som har jobbet veldig hardt og lenge, lagt ned mye fritid og energi for å prøve å gjøre verden til et bedre sted, sier Thoresen. 

Nettverksleder for PERL Victoria W. Thoresen (t.v.) og generalsekretær i UNESCO Tanya-Kristine Hegge

Nettverksleder for PERL Victoria W. Thoresen og generalsekretær i UNESCO Tanya-Kristine Hegge

Strenge kriterier

-En slik utmerkelse skal henge høyt, og Høgskolen i Hedmark har gjort et meget godt arbeid med utdanning for bærekraftig levesett. Kriteriene for å bli tildelt en slik utnevnelse er strenge, sier Tanya-Kristine Hegge, generalsekretær i UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. 

UNESCOs hovedkontor i Paris vurderer mange søknader hvert år. Internasjonale eksperter evaluerer både institusjonens kvalifikasjoner og evne til å jobbe videre med temaet over tid. 

-Dette er en utmerkelse, men også en forpliktelse. Tildelingen betyr at høgskolen har vist et sterkt engasjement for bærekraftig levesett. Det er en utnevnelse som er en belønning for hardt arbeid og som baner veien videre for å fortsette dette arbeidet. Samtidig forplikter vi oss til å ha en pådriverrolle innenfor området utdanning for bærekraftig levesett, forklarer Thoresen.

Styrke samarbeidet

Hun tror tildelingen vil gi høgskolen en høyere status internasjonalt og håper det vil trekke til seg flere studenter.

-Utmerkelsen gjør høgskolen unik og er viktig for å styrke og videreføre det internasjonale samarbeidet, som er et satsningsområde for høgskolen. Internasjonalt samarbeid skjer ikke av seg selv. Det krever mange års tillitsbygging, sier Thoresen.

Bærekraftig høgskole

Tildelingen av UNESCO Chair innenfor området utdanning og bærekraftig levesett ble feiret med et miniseminar om veien videre mot ansvarlig, bærekraftig livsstil. Mange samarbeidspartnere og PERL-venner var tilstedet, og en av dem var Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som har samarbeidet med PERL og Thoresen i mange år.

-Skoler, lærere og elever har nytt godt av det undervisningsmaterialet som har kommet ut av vårt samarbeid, og det er etterspurt. Høgskolen har bygd opp en solid kompetanse innenfor dette fagfeltet og er den fremste ressursen i Norge på undervisning om bærekraftig levesett. Derfor er det ekstra gøy å se at dere nå har fått status som UNESCO Chair for deres arbeid, sier Sissel Husebråten.

Hun trekker spesielt frem Victorias rolle i dette arbeidet.

-Det er ingen tvil om at ditt engasjement har hatt og fortsatt har avgjørende betydning for å drive frem dette fagfeltet både nasjonalt og internasjonalt. Din arbeidskapasitet og samarbeidsevner er imponerende. Vi håper å kunne nyte godt av din kunnskap og engasjement i lang tid fremover, sier Husebråten.

Klimaoptimist

Helene Hoggen fra Miljøverndepartementet ser på seg selv som en klimaoptimist etter tildelingen til høgskolen.

-En klimaoptimist tror at man vil klare å finne løsninger på klimaproblemer før det er for sent. Og ved å være her i dag og feire Viktoria Thoresen og Høgskolen i Hedmark, vil jeg si at jeg er en klimaoptimist. Høgskolen er et godt eksempel på at vi kan jobbe sammen innenfor dette viktige området utdanning for bærekraftig levesett.

UNESCO Chair til HH

Stolte og glade for utmerkelsen UNESCO chair: F.v. Morten Ørbeck, dekan ved Avdeling for lærerutdanning og naturvitenskap på Hamar, Lise Iversen Kulbrandstad, rektor ved Høgskolen i Hedmark, Victoria W. Thoresen, prisvinner og prosjektleder PERLl og Jørgen Klein, prodekan forskning ved Avdelingen for lærerutdanning og naturvitenskap på Hamar.

Stolte og ydmyke

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad, benyttet muligheten til å takke Victoria.

-Dette er en stor ære til høgskolen og miljøet rundt Viktoria. Det er en stor anerkjennelse av det arbeidet hun har gjort. Vi er stolte og ydmyke over denne tildelingen. Stolte fordi det er første gangen en utdanningsinstitusjon i Norge får tildelt UNESCO Chair og ydmyke fordi vi nå er en del av et viktig og prestisjetungt nettverk. Tusen takk for at du er en hardtarbeidende kvinne, gratulerer med æren og lykke til med videreføring av å fremme samarbeid på nasjonalt og internasjonalt nivå, innen utdanning for bærekraftig levesett. Dette er din dag og vår, avslutter Kulbrandstad.

Her finner du mer informasjon om UNESCO Chair programmet.

 

Publisert: . Sist endret: .