En ulv fra Hedmark setter verdensrekord

Kartet viser hannulvens utvandring fra sitt føderevir i Hedmark til Finland.

Da ulv M14-08 ble merket i Julussareviret i februar 2014, bare noen kilometer fra Høgskolen i Hedmarks Campus Evenstad, var denne valpen sju måneder gammel. Nå, åtte måneder senere, rusler den rundt i Nord-Finland, over 1050 km i luftlinje fra sitt føderevir! Det er første gang i verden at man har klart å dokumentere en slik langvandring for en hannulv i så stor detalj.

GPS-halsbåndet til hannulven tar posisjoner hver fjerde time og sender disse med noen dagers mellomrom, alt avhengig av mobildekningen i området. Dermed kunne forskerne i det Skandinaviske Ulveforskningsprosjektet SKANDULV følge med når ungulven forlot hjemreviret sitt 13. april, at den krysset grensa til Sverige noen dager senere, passerte polarsirkelen 11. august, krysset grensa til Finland 22. august, og at den var så vidt en kort tur innom Anarjokka Nasjonalpark i Finnmark i midten av oktober. Ulven har så langt tilbakelagt 3-4000 kilometer på sin utvandringsrute!

Bedøvd ulv

Merking av hannvalpen i Julussareviret den 12. februar 2014

Det er kjent fra før at ulver kan gå langt. Den skandinaviske ulvebestanden i Sverige og Norge har sitt genetiske opphav fra fem ulike ulver som har vandret inn fra Finland-Russland i løpet av de siste 31 år. Hannvalpen som nå er i Finland er annen generasjons avkom etter en slik finsk-russisk født hannulv som ynglet sørøst for Elverum i det såkalte Kynnareviret tre år på rad. Og i 2003 merket SKANDULV en tispevalp i det såkalte Gråfjellsreviret, igjen ikke langt fra Campus Evenstad, som også vandret nordover da den var ett år gammel. GPS-halsbåndet gikk tom for strøm før tispevalpen krysset polarsirkelen, men om våren 2005 ble denne ulven skutt i Nord-Finland ved grensa til Russland. Denne vandringen er dokumentert i en vitenskapelig publikasjon

Aftenposten har omtalt hannulvens utvandring her. Ulven har ikke slått seg til ro enda, og tiden vil vise når og hvor den til slutt vil etablere seg, gitt halsbåndet virker lenge nok.

Publisert: .