Den berømte Mrs Pepperpot

Foto: Cambridge Scholars Publishing

Du kjenner henne helt sikkert best som Teskjekjerringa - du vet, hun som en morgen våknet opp og var så lita som ei teskje. Men visste du at den lille damen også er svært populær i England, da under navnet Mrs Pepperpot?

Prøysens kjente og kjære figur trekkes frem som en av Skandinavias største eksportsuksesser når det gjelder barnelitteratur i Storbritannia, og Mrs Pepperpot holder stadig stand et halvt århundre etter sin debut. Faktisk er Prøysens fortellinger om Teskjekjerringa er blitt oversatt til over tjue språk. I Japan heter hun forresten Spoon Obasan. 

Høgskolen i Hedmark har lenge hatt Prøysens kunstnerskap under forskningslupen, og riktig stor aktivitet har det vært i 2014 - selveste Prøysen-året. Siden 2011 har det blant annet vært forsket på Prøysen som prosaist, som lyriker, hans språk, Prøysen i mediehistorisk sammenheng og ikke minst Prøysen som barnebokforfatter. Det har vært avholdt en rekke konferanser og andre arrangementer som har samlet forskere fra blant annet Sverige, Finland, Danmark, Storbritannia og Sveits.

Antologi

I høst ble en forskningsantologi om Teskjekjerringa lansert på Prøysen-seminaret "Sola skin på deg, så skuggen fell på meg" - nye blikk på Alf Prøysen” som ble arrangert av Høgskolen i Hedmark og Norsk barnebokinstitutt. Antologien "Empowering Transformations: Mrs Pepperpot Revisited" er redigert av Anne Skaret ved Høgskolen i Hedmark og Maria Lassén-Seger ved Åbo akademi i Finland, og samler bidrag fra ni barnelitteraturforskere fra fem land.

Ett av utgangspunktene for boka var en konferanse om Alf Prøysens barnelitteratur som ble avholdt våren 2012 ved Høgskolen i Hedmark. Mens konferansen viste at Prøysens barnelitteratur dekker en rekke sjangrer og medier, fikk Prøysens fortellinger om teskjekjerringa mye oppmerksomhet både i innleggene og i de mange diskusjonene på konferansen. Prøysens teskjekjerring utløste stor akademisk interesse og syntes å kalle på en større studie dedikert bare til henne. Fra midten av 1950-tallet og fram til i dag, nesten seksti år senere, har Prøysens fortellinger om teskjekjerringa underholdt og fascinert lesere over hele verden og bevist seg selv som en barnelitterær klassiker, men på tross av sin status har de mottatt lite forskningsmessig oppmerksomhet.

Anne Skaret

Anne Skaret

-Ett av målene med Empowering Transformations: Mrs Pepperpot Revisited er derfor å fylle dette tomrommet i barnelitteratur-forskningen, forteller førsteamanuensis Anne Skaret, som inngår i forskergruppa som forsker på Prøysen ved Høgskolen i Hedmark.

Ett av bidragene i boka setter fokus på fortellingenes liv i Storbritannia, hvor de har blitt svært populære.  

Oppmerksomhet

Boken har fått litt oppmerksomhet i det siste i form av bokanmeldelser, kan Skaret fortelle. Den ene anmeldelsen er skrevet av David Rudd, professor ved University of Bolton, og er publisert i BLFT/Nordic Journal of Childlit Aesthetics. Den andre er skrevet av Lydia Kokkola, professor ved Luleå University, og er publisert på nettsidene til IRSCL (International Research Society for Children’s Literature).  

-I tillegg blir boka også nominert til IRSCLs pris for beste vitenskapelige antologi innen barnelitteraturforskning, og det er vi jo veldig glade for, sier Skaret. 

 

Publisert: .