Forfatter Karin Sveen er nyutnevnt æresdoktor ved Høgskolen i Hedmark

Forfatter Karin Sveen er nyutnevnt æresdoktor ved Høgskolen i Hedmark

Torsdag 18. september ble Karin Sveen utnevnt til æresdoktor ved Høgskolen i Hedmark. I den forbindelse holder hun en åpen forelesning om essayet som sjanger på Hamar Kulturhus onsdag 24. september kl 1900. 

Sveen introduserer forelesningen slik: 

OM MIN VEI TIL DET LITTERÆRE ESSAYET

-Michel de Montaigne (1533-1592) ble med utgivelsen av Les Essais(1580-1588) for all ettertid stående som skaperen av essayet som litterær sjanger.

-Montaigne var en belest og velutdannet fransk adelsmann som på et tidspunkt da den alminnelige kvinne og mann verken kunne lese eller skrive, trakk seg tilbake til familiens slott for å reflektere over sitt liv i skrifts form. Arbeidet foregikk i slottstårnet, der han satt omgitt av en overdådighet av klassiske verker. Den lærde i tårnet er stadig et uttrykk for det eksklusive ved essayisten og essayet.  

-Det tok lang tid før jeg vågde å gi meg i kast med denne sjangeren. Essayistene hadde alltid framstått som overlegne stilister og gåtefulle intellektuelle grever. Ingen sjanger ble heller møtt med større leser-underdanighet enn essayet. Og for all del, avkom av arbeidsfolk skrev ikke essays. Montaigne i tårnet, jeg på vei til Samvirkelaget. Hvordan jeg løste mitt største litterære dilemma, vil forbli en hemmelighet til klokka 19.00 24. september 2014.   

-Til nå har jeg utgitt tre essaybøker. Den kultiverte lidelse(1997), Klassereise(2000) og Frokost med fremmede (2007). Den første ble utgitt på det lærde svenske forlaget Daidalos. Klassereise ble av Dagbladet kåret til en av de 25 viktigste sakprosabøkene i Norge etter andre verdenskrig. For Frokost med fremmede mottok jeg Språkprisen fra Norsk Språkråd. 

Karin Sveen    

 

Forelesningen er satt opp på Klubbscene Rolf Jacobsen i Hamar Kulturhus, og den starter kl 1900 onsdag 24. september 

Velkommen!

Publisert: . Sist endret: .